پنج راز مهارت در برقراری ارتباط مؤثر

پنج راز مهارت در برقراری ارتباط مؤثر
احتمالاً یکی از مهمترین مهارتهایی که در تمام عمر خود میتوانیم فرا بگیریم، این است که چطور با مردم ارتباط مؤثر برقرار کنیم؟
داشتن نوع صحیحی از ارتباط مؤثر، شما را در تمام جنبههای زندگیتان کمک خواهد کرد، در حرفهایتان با شریک و یا همسرتان، با دوستانتان و یا هر کسی که شما به منظور خاصی با او ارتباط برقرار میکنید.
برقراری یک ارتباط مؤثر، کمک میکند که خیلی آسانتر فهمیده و شنیده شوید و به شما اجازه میدهد خود را آرامتر احساس کرده و حس کنید که بیشتر قدردان شما هستند و بنابراین سبب میشود که بسیاری از تنشهایی که در زندگیتان دارید، حذف شوند.
اما چگونه میتوانیم در برقراری ارتباط مؤثر مهارت پیدا کنیم؟
به کارگیری نکات ذیل به شما کمک میکند که بتوانید ارتباطات مؤثری داشته باشید:
1- احترام
رعایت احترام برای اجتناب و کاهش تنشها و اختلافات است. برای اکثر مردم این نکته صادق است که اگر احساس کنند به آنها گوش داده میشود و برای نقطه نظر آنها احترام قائل هستید، آنها اهمیتی نخواهند داد که با شما در مسئلهای مخالف هستند و یا موافق؛ آنها به هر صورت با شما مؤدب خواهند بود. نیازی نیست که در مورد تفاوت ایدهها نگران باشید، این تفاوتها مادامی که مردم آرام بمانند و نظرشان را مؤدبانه توضیح بدهند، سازنده است.
احترام، یک ابزار ارتباط مؤثر است که به شما اجازه میدهد ارتباط خوبی برقرار کنید؛ چرا که بر این نکته تأکید دارد که هر شخص دیگری حق دارد که دیدگاهی متفاوت با شما داشته باشد. لازم نیست که در هر چیزی، لزوماً درست و غلط وجود داشته باشد.
2- روی شخص مقابل تمرکز کنید
تلاش برای این که خودتان را در جایگاه شخص مقابل قرار دهید، به برقراری ارتباط کمک میکند. شما باید قادر باشید چیزهایی را که مردم میگویند، به راحتی بشنوید و برای آنها ارزش قائل شوید. به طور واقعی به آن چه مردم میگویند گوش دهید و به آنها شانسی برای صحبت کردن بدهید.
یک نکته که خوب است به یاد داشته باشید این است که امکان ندارد در یک زمان، هم بتوانید صحبت کنید و هم بتوانید گوش بدهید، بنابراین شما باید اطمینان حاصل کنید که زمان زیادی وجود دارد، که شما صحبت نکنید و تنها به چیزهایی که طرف مقابل میگوید، گوش فرا بدهید.
چیزهایی را که گفته میشود، به یاد داشته باشید. هیچ مهارت ارتباطی دیگری به این اندازه مهم نیست که شما مطلبی را که طرف مقابلتان میگوید، درک کنید.
همچنین میتوانید در این رابطه مقاله “افراد باهوش فوراً به سؤالات پاسخ نمیدهند؛ آنها از این روشها پیروی میکنند” را مطالعه فرمایید.
3- سطور خالی را بخوانید (حرفهای ناگفته را تشخیص دهید)
بله، فرضیات میتوانند منجر به ایجاد مشکلات زیادی شوند، اما راه میانهای هم وجود دارد. اغلب، مردم، در ذهن خود در مورد صحبت کردن نگرانی دارند، اما این نگرانیها و احساسات، از بین نمیروند، بلکه تنها اوضاع را وخیمتر کرده و سبب میشوند احساس بدتری داشته باشند.
شما میتوانید اندکی از دانش خود را در مورد اشخاصی که با آنها در حال مکالمه هستید، استفاده کرده و بفهمید که آیا آنها همه چیز را میگویند یا نه. شما میتوانید با ملایمت این اطمینان را بدهید که برای گفتن آن چه که در ذهنشان وجود دارد، ایمن هستند.
دانستن این که شکافها در کدام قسمت از حرفهای گفته شده هستند، به مقدار زیادی به حساس بودن به نکتهی زیر بستگی دارد:
4- زبان بدن
این ممکن است تعجب آور باشد که اغلب پیامهای شما بیشتر از طریق زبان بدن شما، انتقال پیدا میکنند تا از طریق ارتباط کلامی. اطمینان حاصل کنید که زبان بدن شما، این را میگوید که شما آماده و مشتاق گوش دادن هستید و همچنین به چیزهایی که زبان بدن طرف مقابل به شما میگوید، نیز گوش فرا دهید. خواندن زبان بدن دیگران، یک مهارت ارتباطی بسیار مؤثر است.
5- پاسخ خود را مورد نظر قرار دهید
بسیاری از مکالمات، به خاطر فوران بیش از حد احساسات، به دور انداخته میشوند. این کار ارتباطات مؤثر را خراب میکند. شما میتوانید با کشیدن یک نفس عمیق، یک گام به عقب برداشتن و فکر کردن پیش از صحبت، از چنین چیزی اجتناب کنید.
یک مهارت ارتباط مؤثر که اغلب در ارتباط نادیده گرفته میشود، تفاوتهای جنسیتی است. این ممکن است کلیشهای به نظر برسد، اما مردها غالباً بر اساس واقعیت ارتباط برقرار میکنند و زنان، بر اساس احساساتشان. این عامل میتواند سبب کژ فهمی شود.
داشتن تمام این نکات در ذهن، به شما کمک میکند که پیامتان را دریافت کنید و به بینش ارزشمندی در مورد مردم، دست پیدا کنید. همهی این نکات، مکمل یکدیگر هستند و بنابراین شما باید تلاش کنید تا از تمام این تکنیکها، در مکالمات خود استفاده کنید، به جای این که فکر کنید کدامیک از آنها، مؤثرترین مهارت ارتباطی است.
علیرضا سخنوران
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.